Karma mokra w żywieniu kota. Dlaczego jest lepsza od karmy suchej?

Żywienie domowe, a może gotowe karmy? Wybór modelu żywienia głównie  zależy od stanu wiedzy  i możliwości czasowej właściciela zwierzęcia. Jeśli wybór  pada na gotowy pokarm, lepszym i bezpieczniejszym wyborem jest karma mokra. Dlaczego? 

Karmy mokre pełnoporcjowe

Na rynku mamy  dostępne karmy wilgotne  pełnoporcjowe i uzupełniające.  Do codziennego żywienia wybieramy karmy pełnoporcjowe. Są to karmy kompletne i zbilansowane, czyli takie które zaspokoją zapotrzebowanie na białko, tłuszcz i energię oraz dostarczą do organizmu niezbędne witaminy, mikro- i makroelementy oraz egzogenne aminokwasy w oparciu o najnowsze normy żywieniowe.

Witaminy, które powinny się w nich znaleźć to witamina A, D3, E oraz witaminy z grupy B. Powinny także zawierać w odpowiednim stosunku wapń do fosforu oraz być wzbogacona w potas, cynk, mangan, jod i selen. U kotów dodatkowo konieczne jest by karma dostarczała niezbędnej dla ich zdrowia tauryny. Karmy uzupełniające jak nazwa wskazuje  wykorzystuje się w celu uzupełnienia innych pokarmów tak, aby powstał kompletny i zbilansowany posiłek lub po prostu, jako przekąska lub nagroda. Nie mogą one stanowić jedynego pożywienia dla zwierzęcia.

Zalety karmy mokrej

Koty to mięsożercy, dlatego podstawą ich diety jest mięso i podroby. Surowce mięsne wykorzystywane w produkcji karm muszą być wysokiej jakości, dobrane na podstawie selekcji. W karmach klasy premium i super premium  surowce mięsne powinny  spełniać wymagania jakościowe produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, czyli są tzw. Human Grade.  Wilgotne karmy charakteryzują się również tym, że surowce są znacznie mniej przetworzone niż w karmach suchych.

Dzięki temu, że nie są poddawane tak wysokim temperaturom i ciśnieniu jak karma ekstrudowana, zachowują wysoki poziom wilgotności, a składniki są bardziej wartościowe i o wysokim współczynnikami strawności oraz idealnie dopasowane do wymogów żywieniowych. Wpływa to również na atrakcyjność posiłku pod względem smaku i zapachu. Karmy mokre mają też niższą zawartość węglowodanów w porównaniu do karm ekstrudowanych, jest to związane z procesem technologicznym  jakim są poddane. Mała ilość węglowodanów to niższe ryzyko otyłości (nadwyżka węglowodanów odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej).

Proces produkcji suchej karmy (tzw. ekstruzja) wymaga aby w składzie karmy znalazła się skrobia, ponieważ bez niej granulki rozpadłyby się. Obecność skrobi w tym rodzaju karmy  podyktowana jest wyłącznie wymaganiami technologicznymi, a nie rzeczywistymi potrzebami żywieniowymi kota. Dlatego nawet w karmach suchych bez zbożowych ilość węglowodanów wciąż jest za duża. Inną zaletą procesu technologicznego jakiemu są poddane, to stosowana sterylizacja karm w hermetycznie pakowanych puszkach lub saszetkach, która pozwala ograniczyć lub nawet wykluczyć użycie substancji chemicznych o charakterze konserwantów i przeciwutleniaczy, a jednocześnie zapobiega zepsuciu się karmy.

Ten rodzaj opakowań zapobiega także utlenianiu się tłuszczów i degradacji innych składników pokarmowych.  Koty nie spożywają dużych ilości wody, przez co nie pokrywają całkowitego zapotrzebowania na nią. Wynika to z ich natury, dziko żyjące kotowate większość zapotrzebowania na wodę pokrywają z tego co jedzą.  Pokarm wilgotny dostarcza na każdym etapie życia pupila odpowiednią ilość wody. Prawidłowy bilans wodny jest ważny dla  prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych oraz utrzymania funkcji nerek.

Dostarczenie odpowiedniej ilości wody stanowi podstawę długotrwałego utrzymania  zdrowia kota. Oprócz wysokiej wilgotności, dostarczającej odpowiednią ilość wody dla zwierzaka, to ich konsystencja zbliżona jest do jedzenia, które jadły w naturze. Miękkie, mięsne kawałeczki ułatwiają konsumpcje młodym osobnikom oraz seniorom, mającym już problemy z uzębieniem. Przygotowywane są dla różnych grup zwierząt, dopasowane do wieku i aktywności dlatego warto nimi żywić naszych pupili.

Autor: Katarzyna Radwan

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie