Właściciele kotów powinni zadbać o odpowiedni dobór diety swoich czworonogów. Dobrze wybrane pożywienie to zabezpieczenie kociego organizmu przed niechcianymi chorobami. Czym kierować się przy doborze suchej karmy? Jakie składniki powinna zawierać karma idealna?
Przy wyborze karmy dla kota musimy pamiętać o tym, że nasz czworonożny przyjaciel jest stworzeniem mięsożernym. W dobrej karmie powinna znaleźć się jak największa ilość mięsa – powyżej 50% mięsa, im więcej, tym lepiej. Należy unikać tego zapisu w składzie – „mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego” – dlaczego? Zapis oznacza, że pożywienie nie zawiera pełnowartościowego mięsa, tylko odpadki rzeźne, np. kopyta, rogi, a żołądek kota najlepiej przyswaja drób oraz jagnięcinę.
Suche karmy nie powinny zawierać cukrów. Kot nie posiada receptorów słodkiego smaku, przez co nie wyczuwa cukru w karmie. Jego zbyt duża ilość prowadzi nie tylko do cukrzycy, ale także sprawia, że czworonóg uzależnia się od jedzenia. Drugim zakazanym produktem są zboża. Żołądek kota ma problemy z trawieniem produktów zbożowych. Należy unikać karm, które zawierają kukurydzę, pszenicę, czy ryż.
W wyborze karmy ważna jest również kaloryczność, która doda kotu energii, oraz odpowiednia ilość składników budulcowych i witamin. Warto unikać białka roślinnego, które zazwyczaj jest wykorzystywane, jako tańszy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. To właśnie białko zawarte w mięsie dostarcza kotu ważnych aminokwasów, zaś białko roślinne przyczynia się do zmiany pH moczu, co może skutkować pojawieniem się w przyszłości problemów zdrowotnych.
Suche karmy odznaczają się małą wilgotnością, przez co musimy zadbać o odpowiednie nawodnienie naszego zwierzęcia. Kot powinien mieć stały dostęp do wody, a karmę możemy podlać ciepłą wodą – dodatkowo wydobędzie to jej aromat. Zbyt mała ilość płynów w kociej diecie może prowadzić do zaburzeń pracy pęcherza i nerek.
Dobra kocia karma prócz dużej zawartości mięsa powinna zawierać:
Taurynę – odpowiada ona za kondycję serca oraz wzroku. Wpływa na organizm na każdym etapie rozwoju, zwłaszcza na układ krwionośny i układ odpornościowy. Wspomaga wchłanianie przez organizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej minimalna ilość to od 300 do 500 mg/kg. Prawidłowa zawartość wynosi od ok. 2000 do 2500 mg/kg. Niedobór tauryny może powodować niewydolność układu rozrodczego, degenerację siatkówki, obniżenie odporności, kardiomiopatię rozstrzeniową (choroba mięśnia sercowego u kota).
Witaminy – w karmie powinny pojawić się witaminy takie jak: A, D, E i witaminy z grupy B.
Kwasy Omega-3 i Omega-6 – stanowią one materiał budulcowy komórek w organizmie, transportują wodę i elektrolity, przeciwdziałają arytmii serca. Ważnym składnikiem karmy, zawierającym dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3, jest np. olej z łososia, który dodatkowo jest źródłem witaminy D.
Odpowiedni stosunek wapnia do fosforu – stosunek wapnia do fosforu powinien wynosić ok. 1,15:1, ponieważ zbyt wysoki może doprowadzić do problemów z nerkami i układem moczowym.
Niską zawartość węglowodanów – jest szczególnie ważna w przypadku kotów chorych na cukrzycę. Węglowodany nie powinny przekraczać 5%.
Niewielką ilość warzyw lub owoców – może pobudzać jelita do odpowiedniego trawienia.
Koty posiadają krótki układ pokarmowy oraz mały żołądek. Oznacza to, że nie są w stanie zjeść jednorazowo dużej porcji pożywienia, więc jedzą nawet kilkanaście razy na dobę. Zadając sobie pytanie o częstotliwość karmienia naszego kota, musimy pamiętać, że zapotrzebowanie kaloryczne zmienia się wraz z jego wiekiem oraz trybem życia. Kot wychodzący będzie potrzebować większej ilości pokarmu, zaś kot po sterylizacji może posiadać tendencje do przejadania się i w konsekwencji do przybierania na wadze.
Przyjmuje się, że liczba 5 posiłków w ciągu doby jest ilością optymalną. Należy zadbać o systematyczność i przeprowadzanie karmienia o podobnych porach – kot nie powinien mieć stałego dostępu do jedzenia, ponieważ grozi to otyłością.
Artykuł partnera